Monday, May 31, 2010

demam...:(

ermmmm..semalam n arini badan cam tak sedap...hidung asik sok sek...kepala berdengung2...lemah sangat badan nih...ni pun menaip dalam keadaan yg takk berapa best..tapi rindu sangat nak menaip..walau tau sapelah yg nak tgk blog saya nih kan..tapi takpela...saya nak update seme benda tapi susahlah tak de tenet dalam bilik....kalau nak online je kene kuar ..idea kurang sebab bising..ermm....dulu ada broadband tapi tak bayar huhuh sape suh...kan dah kene potong...ermmm nak sangat jumpe kawan2 lama hang out macam dulu2....manalah si amal ,nurul , hilma..n geng2 hahacrew...masing2 dah bz keje kot aku jek yg dok melanguk kat umah...nak starting dari mana ntah nak buat bisness nih aku no idea....kalaulah ada org yg guide aku step by step ho to earn money mesti aku excited sangat2....minat masak minat buat kuih tapi tak tau kat mana nak jual kat mana nak beli barang murah...seme jadi sangat leceh...kalau kat kl mesti seme ada..huhu tapi kehidupan kat situ sangat tensen i guess...
actually aku dapat utk jadi perantis under punb aritu tapi sebab ramai sangat melarang so aku lupekan jek apa yg aku cita2 kan dulu tu...mungkin juga ada baiknya..tapi ntahlah..aku cume nak dapatkan latihan praktikal jek supaya aku boleh bergerak sendiri....tapi takpela..if mereka juga mesti pkkan yg terbaik utk aku aku terima jek....
klah...badan tak sedap ar..tekak sakit.. hidung berair...aku nak sambung tdo maybe...2 hari sakit perap dalam bilik turun 2 kg...kalau sebulan aku sakit tak yag gi mana2 slimming centreda....huhuhu....klah bye

Tuesday, May 25, 2010

sunyi sepi...

Sunyi Sepi
ermm lama dah saya "menyunyi sepi" (merosakkan bahasa)...bukan tak de benda nak tulis banyak sangat...tapi malas nak bukak my lappy n malas jugak nak menulis...macam jem je kepala nih..ni baru nak start balik menulis....bahan banyak dah cume belum di transfer ke my lovely lappy....
Congratulation
asyik dok menung jek dua tiga hari nih..cita2 mmg tinggi tapi macam angan2 mat jenin jek...sib baik ada jugak bisnes lain yg jalan oklah tu....
n yg makin membuatkan saya malas betul nak bukak lappy adalah kerana memenungkan diri setelah menghadirkan diri ke kenduri kawan2...majlis tunang mahupun kawen..tapi yg pasti saya belum lagi di seru utk membuat majlis utk saya....bilakah???harap2 Allah bagi saya n dia rezeki yg melimpah ruah utk kami meneruskan hajat murni kami itu...
utk cik aina n en hilmi....congratulation kerana telah menjadi tunangan org....darah sama2 manis so no need to add sugar lagi ye....nnti overdose...for maya n daus...my exclassmate gak dua 2 nih...congratulation gak utk wedding kamu berdua yg gilang gemilang...happy for both of u..doakan aku pulak lepas nih mengikut jejak langkah kamu...
Pergi...
makin hari usia makin meningkat...patutnya tahap kematangan aku juga patut meningkat...harap2 lah...just let the past dissapear..jgn ungkit2 lagi yg tak baik tu..just be positif...i hope so....yelah..kalau kita tak menikmati kehidupan ni dgn baik maka kita rugilah jadinya..tiba masa kita mesti pegi jua..cume bilakah itu saya tak pasti kerana tu seme atas kuasa yg Maha Esa...pagi tadi terima kol dari family di pt raja...sorg dari sepupu mak saya telah pulang ke rahmatullah kerana menghidap kanser...muda lagi...tapi yelah seperti yg kita sedia maklum..mati itu pasti tak kira usia kitapun...teringat pada mak arwah jai (my bf bestfriend) yang menceritakan kisah kematian anaknya...sedih bila diingat2 baru 25 dah meninggal...accident bukan dr kesilapan dia tapi kesilapan insan lain yg tak bertanggungjawab..tapi kalau dah ajal sape yg boleh tolak....utk saya entah besok atau lusa sape yg tau....
redha
dari hari ke hari ada je cerita2 baru yg saya dgr..lihat...n renungkanlah..bape lama kita di sini...apakah yg aku dah bagi pada mereka di dunia...cukupkah bekalan aku utk ke akhirat....manakah arah yg benar...apakah yg aku kejar....cume mohon pada Allah...murahkan rezekiku di dunua supaya aku tak terpesong olehmu....tetapkan hatiku utk terus mengingatiMu....kuatkan imanku utk terus beribadat dengan Mu...sesungguhnya aku hanya mmpu bersabar utk menjalani kehidupan ini...maka mudahkanlah jalannya utkku...

Friday, May 7, 2010

AYAM KAMPUNG..YUMMY :p

AYAM KAMPUNG???..YUP YUMMY YUM....SEDAP UU....NASI AYAM KAMPUNG GORENG BEREMPAH LAGI BEST...TAK CAYE....TATAPLAH GAMBARNYA YE...


JGN TERPERANJAT PLAK...NI AYAM YG BELUM DIGORENG..BARU JE DIPERAP DENGAN REMPAH...

YG BULU2 TU BUKAN BULU AYAM YER..ITU ADALAH SERAI YG TELAH DIKISAR...


CLOSE UP LAGI BAGI KORANG NAMPAK

HA NI LAH AYAM YG TELAH DIGORENG SEHINGGA GARING DAN NAMPAK MENYELERAKAN KALAU DI MAKAN PANAS2....KALAU DAH SEJUK PUN MASIH SEDAP...

3 EKOR AYAM YANG DI BELAH 4 DIGORENG N LARIS....SERIUS LAZAT SEHINGGA MENJILAT JARI TANGAN N KAKI...WOW!!

FIRST TIME TRY GORENG PAKAI REMPAH BUATAN SENDIRI N BAHAN2 YG DI AMBIL DR BELAKANG RUMAH...SELALU PK CAMNELAH ORG KAT KEDAI NIH BOLEH BUAT BULU2 CAM LAZAT JEK KAN..BILA CUBE2..ALAH PETIK JARI JE BEB...KALAU TAK PANDAI PETIK JARI PUN BOLEH BUAT....:p




Thursday, May 6, 2010

New hobbies ("membaking")

Hi...ermm lama betul tak menulis n serius sampai terlupe sebenarnya ada blog sendiri...hihi..tak taulah kenapa tapi rasa malas sangat nak gi laptop nih n nak surfing...tapi bila tgk phone ermm dah banyak sebenarnya benda yang saya dah buat yg dapat memuaskan hati... antaranya benda yg dulu aku tak suke buat cam baking , tapi sekarang benda tu yg boleh buat aku release dr stress yg mencucuk2 kepala nih..tak sangka benda nih boleh jadi terapi untuk aku..tak perlu nak pakai2 aroma terapi ye kawan2....n i got new hobby yg lain tapi biar aku je yg tau sebab benda nih tak boleh nak hebah2 ahahha...tapi by the way, jom tgk apa yg saya dah buat sepanjang memerap di rumah....

Untuk resepi pertama : FiDi's Rainbow Cake

6 colours only coz just got 6 layers sponge cake..

close-up


peach topping


A slice of rainbow cake

Ni adalah percubaan pertama saya menghasilkan kek yg tanpa resepi...men agak2 logik jek n designnya yg belang2 tu saya tgk kat tenet n topping dia with peach tu saje suke2...n hasilnya my family,my sister's friends seme cakap sedap...hiihi itulah kepuasan dalam mem"baking"...

Untuk resepi kedua : FiDi's Cream caramel


mendapatkan resepi dari AFC(my fav channel bila kat umah) n berusaha menyali step by step n mata tak sesekali lekang utk melihat cara sebenarnya mendapatkan hasil cream caramel yg sedap....n rasanya...superb yummy kata hamidi n dalam sehari makanan tersebut habis dimakan...:)..wanna know how is it look?jom!


susah nak kuarkan kuih nih dr bekasnya....tapi setelah mencube beberapa kali akhirnya saya mahir....ni bentuk rigit2 kat tepi yg satu lagi buat dalam loyang buat muffin...nak tgk? jap...



dah siap tapau utk en hamidi sebagai bahan tester

from the side view

ok kita sambung pembakingan seterusnya di lain episod ye....saya kekejangan otot2 perut n need rest...hihihi....salam....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...