Tuesday, December 21, 2010

KELAS COKLAT 2011

Kelas coklat 2011


Assalamualaikum...
untuk pengetahuan seme peminat coklat di sekitar Batu Pahat, kelas membuat coklat 2011 anjuran fiezahassan masih di dalam perancangan..kelas akan bermula sekitar pertengahan bulan januari 2011 ataupun lebih awal sedikit daripada tarikh tersebut...semua update akan diberitahu secepat mungkin...so kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas membuat coklat bolehlah menghubungi saya untuk mendaftar dan ini akan dapat membantu saya utk melakukan perancangan dengan lebih teliti..sekian terima kasih.




-Nice girl become a greatest girl-

LASAGNA

Hai..salam..ahahha..saje je nak update lagi ttg beberapa perkara yang berlaku sepanjang minggu lepas...adik saya (ainna) teringin sangat nak makan lasagna sebab dia puasa muharam lau tak silap...so kenelah tunaikan ...actually nak buatnya mmg senang tapi bahan2 nya yang mahal n payah nak cari..kalau ada pun kat carefour jek lah lau kat bp nih..tempat len macam payah sangat nak jumpe...
so alkisahnya...saya pun berdua membeli belah barangan utk membuat lasagna tersebut..beli....then belah lah..ahaha...

balik umah siap2 seme then mulalah memasak kuah putih (layer cheese ) utk lasagna tersebut (lau takde kuah nih lasagna tak kan jadik k...) then masak2...masukkan satu persatu bahan yang diperlukan..n part last skali masukkan cheese mozarella yang mmg hanya ada kat carefour jek....
saya pun bukak n cium..ahahah(sebelum nih tak penah buat camtu tapi kali ni terasa cam nak bau bendaalah nih) huishhh...bau tapai? apakah? tapi dalam hati cakap mmg camni kot bau dia...so masukkan jek lah..tapi dalam hati tetap tak puas hati..berkali2 cium..then rasa plak...sumtink wronglah...then tanyalah pakcik saya yang mmg lebih arif bab2 makanan omputih nih...ahaha dia kata mmg busuk tapi bukan bau nih..ni macam tapai dah masam dah..berkali2 rasa then agree utk buang jek bendalah tu...

huisshhh..beli dahlah mahal..rasanya dah tak elok kot...utk nak menyiapkan gak lasagna tersebut sayapun ngan segeranya pi ke FARSON jek (dekat sikit dgn umah) utk beli cheddar cheese
..dari tak de langsung baik pakai jek pape cheese kan....jadik mmglah jadik tapi kurang sedap sebab cheddar cheese dia tak menghasilkan tarikan yang panjang n cheddar cheese gak menjadikan lasagna itu kering...tapi ok jek ..boleh makan n habis...nilah hasil lasagna yang di buat menggunakan cheddar cheese...


p/s: actually barang kat carefour boley dipulangkan balik n mintak ganti balik barang yang rosak..tapi sebab malas jadik buangkan jek lah..ahahha

-Nice girl become a greatest girl-

BLUEBERRY CHEESE TART

hai ..salam utk seme....lama dah tak berbelog ...rasa macam dah stuck dah seme idea dalam kepala nih...ingat mudah nak menulis rupayan payah bangat....sepanjang menyendirikan diri ada juga singgah2 kat blog org2 yang dah famos...urrmmmm tertanya2 macamana nak menjadi penulis yang tulisannya diminati seme org...huh! aku tiada bakat itukah?ahahah...mungkin ada bakat len dalam diri kamu...jadi carilah keistimewaan itu..jgn ikutkan org len kamuu mmg tak kemana...hahahha itulahkata2 hati yang selalu sgt lalu lalang kat situ...ahaha...

oklah..kita lupekan pasal perkara tersebut....just wanna share with all of u ttg percubaan membuat kuih yang sangat saya gemari....'BLUEBERRY CHEESE TART'....
aku sgt suke sangat makan tart nih...tapi selalu jek pk camne nak buat....ada jek belajar tapi macam tak menepati selera aku ehehe...so bulan lepas adalah gi jb jenjalan ngan mak n abah then jumpe majalah NUR yang terbaru...huuhu..selak2...selak2..hah! ada resepi cheese tart yang mudh...sebab pengalaman dulu penah cube nak buat kek batik milo tu ikut resepi kawan..tapi tak jadik..the cube resepi kat dalam majalah NUR tu terus jadik...ahahha skang org plak mintak resepi kat saya...thats y saya berani nak cube buat cheese tart nih pakai resepi buku tersebut....
ALHAMDULLILLAH....mmg jadik utk first percubaan....tart shell nye plak saya ikut resepi CHEF ANUAR ahahha mmg wallah~!!!! ermmm saya rasalah...so aku upload gambar2 BLUEBERRY CHEESE TART ni utk tatapan seme....






p/s: actually tak berapa cantik buatan kali pertama nih..tapi sangat yakin lau aku mencuba buat banyak kali aku akan mahir melakukannya...ahaks...

N utk seme saya tidak terhad membaking sekadar hobi sahaja tapi saya juga menjualnya sekiranya anda menginginkannya...ada cadangan gak nak hantar kuih nih ke suatu tempat tapi dalam perancangan lagi..if saya dah pasti menghantarnya nnti saya update ye...tq seme...
-Nice girl become a greatest girl-

Tuesday, December 14, 2010

CHOCOLATE BOX - 12 CAVITY

assalamualaikum seme...
hi and selamat malam...
coklat ni saya buat utk akak saya bagi kepada kawannya aki yang melangsungkan perkahwinan di Kuantan Pahang.saya buat coklat nih beberapa jam sebelum saya bertolak ke klang..huhu...agak kabut tapi bolehlah disiapkan...

coklat box 12 cavity





terdapat 11 coklat praline dalamnya (sepatutnya 12) tapi sebab ada 2 biki coklat yang double heart so tak muat utk masuk 12..coklat praline tu di isi dengan mint filling...taste dia mmg best...actually nak buat ukir2 kat depan tu tapi mmg tak sempat..huhu sampai umah akak je dah penat so lupekan jeklah angan2 tu...so kata atas tu lah hasilnya coklat box 12 cavity yang harganya dalam 20 rgt...boleh di letakkan dalam box yang sangat exclusif n regenya dalam rm65...biasanya box nih dibuat sbg hantaran atau pun bagi kepada vip2 utk doorgift pada majlis perkahwinan..tapi boleh jugak dibuat cenderahati utk apa2 event pun...coklat nih kan fleksible sebb seme org pun suke makan (cume sorg jek kawan saya yang tak suke coklat) sebab fobia masa kecik..ahahha salah sendiri bukan salah coklat tu pun..eheh
so...sape2 yang teringin nakkan kelainan utk diberi kepda vip bolehlah buat tempahan kepada saya melalui email fiezadreams@gmail.com ataupun ctct jek terus 0197287080...
coklat box yang available skang nih - coklat heart 3 cavity + box = rm15-25 (bergantung box)
                                                         * tnpa box = rm 12
                                                   - coklat box rectangular + box +ribbon+ sticker= rm 40-68
                                                (bergantung pada box.)
                                                      * tnpa box =rm 25


-Nice girl become a greatest girl-

Thursday, November 18, 2010

COKLAT OREO -LOVE DESIGN

lama dah saya tak update ttg chocolate nih...beberapa minggu nih asyik merayap jek..minggu lepas merayap ngan family gi persada tgk barangan buatan malaysia..adalah dua tiga gerai yang menjual coklat buatan sendiri...huhuh berkobar2 mau menjadi seperti mereka..membuat jualan n pameran..

act nak update bentuk baru yang saya dah buat..bentuk love...saje suke2 saya create new design utknya..polka dot love...stripes love n macam2 la...(sila lihat lampiran di bawah)



 my choco model...dengan coklat ben 10 nya...

lollichoc mickey mouse..susahnya nak kaler....RM1.80 sebatang


nih polka dot n stripes choco lover....coklat oreo..RM1.80 jugak...boleh pilih ye designnya


same cume ni simple sikit...warna kontra sikit..eheh

i love this green polka dot...dottie...ehehe


flower choc design...try 1 buat polka dot flower..ahahha..seme bantai polka dot jek..ehhe


ben10 coklat oreo...available edible image ben 10, mickey mouse n friends, barbie, upin ipin n geng

kerutan bangun tido....bersama ben10 nya

memandang jauh..ahahha...gigit baru tau..ehehhe

ni saje update terbaru dari saya..nntikan kemuncullan design terbaru coklat dr saya yer... sekian..



-Nice girl become a greatest girl-

Tuesday, October 26, 2010

New choc design


Terdapat pelbagai lagi design terbaru bagi coklat lollichoc..dan di sini saya sertakan dua lagi contoh coklat yang ditempah dan sempat dibuat ..kedua-dua coklat ini dikategorikan dalam saiz L dan dijual dengan harga RM1.80 sebatang...

i) 3 bunga serangkai
ii) stylo frogy ...:)



-Nice girl become a greatest girl-

Thursday, October 21, 2010

colourful lollichoc

salam..ni update terbaru lollichoc yang telah dibuat n di jual...


sebatang lollichoc di kira berdasarkan saiznya....saiz m dijual pada harga RM1.60, saiz L dijual pada harga RM1.80....di bawah juga ada beberapa tempahan bagi coklat oreo bertemakan bola yang di jual pada harga RM1.90

update terbaru akan menyusul....


Monday, October 18, 2010

oreo sponge bob n lolly daisy

salam....ermmm balik dari blaja coklat aritu tak try2 lagik nak buat coklat...sebabnya...tak de brush nak mewarna....then aku carilah sekitar batu pahat ni tak jumpe2 gak...huh! susah benar..mmg terasa ingin skali terbang ke kuala lumpur semata2 nak beli brush nak lepas gian buat coklat nih...ahaahak..boleh sambil menyelam minum air...:P tapi aku tetap jugak cari kat bp nih dengan harapan berjumpa lah satu pun jadilah ahaks! pencarian berjaya...i got the brush same exactly cam yg aku blaja tu..ahahha then aku pun try buat...

em almaklumlah baru nak mula1 cube :
1. mmg kekok
2.bersepah2
3.comot momot
4.sedikit kecewa sebab tak menepati standard yg aku mau...

ahhaha takpe2 cube lagi
bukan senang nak jadik mahir nih

then nih hasilnya buat bersama2 my little sis aina...nih lah hasilnya.....
yang atas nih dalam box aku yang buat...yang lollychoc kat bawah tu aina yang buat..beriya2 nak sangat buat daisy lollychoc tu...huhuhu

then semalam ..tiba2 teringin plak nak buat oreo choc...ermmm sebab dah beli spongebob punya sticker tu..ermm jadik buatlah 8 ketul...sebelum tu singgah kat happy bake beli mold dia the nih lah hasilnya...yg nih senang..tak banyak kisah....cepat jek aku buat....
act ada buat lolly colour2...huhu disebabkan tak sabar coklat tak kering lagi aku dah cabut so tak jadik ahahha tapi aku tak amik gambo sekadar bagitau jek lah ahahha
yang bawah sekali tu oreo ball...banyak jenis ball sebenarnya tapi tak cukup warna so tu jek yg dapat aku buat...ahaks....ermmm rasa nak gi kl utk tujuan itu...n tujuan2 sampingan lain...huh!!!~~



















Monday, October 11, 2010

CREATIVE CHOCOLATE FOR CHOCOHOLICKS

kepada peminat2 coklat...di sini ada beberapa design coklat utk tatapan anda...act baru jek blaja bulan lepas n ni lah hasilnya..tq tu puan arah kerana sabar mengajar saya n rakan2 yg len....








Wednesday, September 22, 2010

Birthday Daris on 1st August...



huhuu..lambatnya saya update ye...act malas nak upload..huhuh nak kene sambung2 lagik..then kamera pun saya tak de tumpang abah punya jek tu yg malassss sesangat..ahahha..tapi bile time rajin macam2 boleh buat ..huhuh..klah..kek kat bawah nih saya buat khas utk anak saudara tunggal saya....muhamad daris aqeef...yang 1st so kek nya atas permintaan maknya nak jugak bentuk 1..jadik bertungkus lumuslah saya membuatnya..kek 2kg...dalamnya rainbow sponge cake yang warna warni seperti dalam gambar sebelum tu...plus perisa blueberry pada lapisan keknya....decoration adalah idea bersama saya n mak daris....MY LITTLE DARIS...ACHIK SAYANG DARIS SANGAT2...SEMOGA CEPAT BESAR N JADIK BUDAK YG RAJIN N PANDAI...





Ha..gambar kat bawah nih plak gambar acu yg nak jugak berposing depan kek daris..layan je lahh..ahahh



close up of the birthday cake...


Monday, September 20, 2010

chocholate cakes

tak sempat nak update kebelakangan nih...so ada beberapa kek yang ditempah utk majlis bertunang dan birthday...kek yang satu lagi tak sempat nak amik gambo ehehe...
Kat bawah nih brownies coklat berbentuk rama2 saya buat utk birthday adik perempuan saya pada 6 september lepas....kul 12 tepat kek nih siap...ahahah act lupe bentuk rama2 cane ahaha tersalah letak kepak atas n bawah...tapi brownies nih sedap....hihih happy birthday ainna...


kek kat bawah nih plak kek choc moist yg ditempah azhar utk majlis pertunangan nya pada hari raya pertama..huhu berdebar gak lah sebab pagi raya baru berkesempatan utk buat so mampu buat yg simple decoration jek..ehehhe....
selamat bertunang en azhar n cik mazhamizan...:)

yang ni pulak kek ke 2 yang di tempah oleh cikgu rahman dari smk convent utk anaknya...yang dulu tu terlupe nak amik gambar so dapat amik gambar yang nih jek...choc moist gak ...Happy 7th birthday to farhani n 2nd birthday to alya mardhiah....


Sunday, June 20, 2010

HAPPY FATHER'S DAY...ABAH



20 JUNE 2010: HAPPY FATHER'S DAY to my ABAH...

Hari ini merupakan hari bapa kepada semua2 bapa2 di seluruh negara...bagi meraikan bapa yang telah banyak berjasa n memberikan kasih sayang kepada kita, seharusnya kita tau bagaimana nak menghargainya n meraikannya...pelbagai ilham telah di berikan kepada si anak bagi memberi kejutan atau hadiah kepada si bapa..n terpulang kepada kreativiti n kemampuan masing2 bagi menjadikan hari itu menjadi ingatan sepanjang masa...bagi aku seperti hari ibu yg lalu aku telah membuat sendiri kek hari ibu utk dinikmati bersama2 ahli keluarga..mungkin tidak seberapa dengan jasa yg telah mereka dicurahkan kepada kita tapi aku yakin n percaya kek merupakan hadiah n perkara yg wajib bagi setiap perayaan atau sambutan..jadi dia mempunyai keistimewaan nya sendiri bila sesuatu perkara itu kita lakukannya menggunakan hasil tangan kita sendiri..jadi sempena hari bapa ni aku telah melakukan perkara yang sama dengan membuat kek span coklat mint mengikut kreativiti aku sendiri..alhamdullillah hasilnya memuaskan...so let look the special cake for my lovely father...

SELAMAT HARI BAPA ABAH....SEMOGA PANJANG UMO N MURA
H REZEKI SLALU..I LUV U ALWAYS N THANKS FOR EVERYTHING....

"selain suke2 tempahan juga diambil kepada yang berminat boleh hubungi fiza -0197287080"...tempahan mestilah dibuat seminggu awal bagi memastikan kualiti kek tersebut..sekian~~


Wednesday, June 9, 2010

sangat lama...~~~

Lama bangat
Aduiii..sngat lama tak bukak blog nih utk menulis...nak upload gambo2 yg ada tapi belum berkesempatan...sunyi jek blog saya nih....macam cakap sorg2..ahaha tapi takpela...ada projek baik baru nak mula hope seme berjalan lancar....perancangan demi perancagan kene cepat nih takut tak sempat...hope nih permulaan yg bagus utk saya tahun nih.....:)

wedding biha
minggu lepas gi wedding biha...bersama hafsah n hazirah...thanks girls sebab sudi bersama saya gi majlis tu...ahahha taklah saya berkeeorangan...ermm to biha..congratulation..jauh rupanya jodoh kamu tu...ngan org pantai timur ye...papepun semoga berpanjangan hingga ke anak cucu...

wedding haizul
minggu ni plak ada satu lgi wedding tapi mcm tak dpt gi sebb ada hal n ada wedding len kat bp nih...to haizul selamat pengantin baru n semoga bahagia sampai anan cucu cicit n seterusnya....:)

p/s: k to all friends yg dah mulakan hidup baru semoga bahagia selalu..n saya pun mula mndapatkn hidup yg bahaggia macam kamu..harap hari2 slepas nih akan menjadi lebih bermakna buat saya....cume sedikit coretan utk tidak membuatkan blog nih nampak suram, n saya akan terus mengupdate blog dengan benda yg baru...:))))


Thursday, June 3, 2010

goodies

Ermmm...seperti yg aku gitau korang ..terlalu banyak wedding kawan2 n majlis pertunangan yg aku attend..so aku terpikir utk buat goodies n promote lah goodies nih to all yg nak buat kelainan utk diberi kepada tetamu...act nak tunjuk goodies yg aku buat utk cik ainah sempena majlis pertunangan dia.. goodies ni di isi dengan cookies2 yg cute2 n rangup pelbagai perasa..(choc chip , walnut, kismis etc) ikut selera permintaan...actually baru2 nak cube utk buat goodies nih...utk majlis nih aku buat 150 bungkus utk diedarkan pada tetamu...(see pic below)






ha rasa tu dibezakan melalui warna sampul...jadi kalau nak satu kaler bolehlah tempah satu jenis je..tapi kalau nak mix 3 ke 4 ke boleh juga sebab dalam satu bungkus ada 4 keping cookies....
utk sebungkus RM1.00...tapi utk tempahan yg melebihi 1000 bungkus rege RM0.80...bolela buat kelainan sikit ..n cookies nih budak2 pun suke makan...n kalau ada permintaan nak letak ribbon ke tag nama ke, terima kasih ke boleh bincang..
utk sebarang order boleh ctct pza - melalui email fiezadreams@gmail.com

Wednesday, June 2, 2010

wedding???

huh!!..sangat banyak wedding kawan2 tahun nih...dari awal tahun sampai dah tengah tahun nih asik attend kenduri org jek..kalau tak kawen majlis tunang plak..huhuh..aku?bila lah nak ada majlis?..huhu kalau dulu mmg rasa nak cepat2 jek..tapi bila makin tua nih rasa cam takpelah...kalau ada jodoh mesti ada...sabar je lah..Allah tau apa yang terbaik utk hambanya..kita just follow the flows kan..hihih..jgn gusar..jgn gundah,..jgn gulana...ajal maut jodoh pertemuan semua kat tangan Tuhan...tak dinafikan lah bila tgk kawan2 kawen n dah dapat anak ahahha teruja gak..tapi bersedia ke dah nak pikul tanggungjawab jadik bini sepenuh masa n mungkin emak dalam masa terdekat nih?hihihi "tepuk dada tanyalah selera"huhuhu

kepada kawan2 yg sudah menjadi isteri,suami n ibu kepada anak n secara umumnya telah membentuk sebuah keluarga..aku ucapkan tahniah...semoga kehidupan kalian lebih bermakna n dirahmati Allah...untuk yg masih single maksud saya belum berkahwin...jgn risau...saya masih bersama kalian...:) semoga ceria selalu n selamat beramal...hahaha

mother's day


Hari Ibu...
date:9th may 2010


Ermm hari ibu...hari yg dulu aku buat tak kesah jek..ahahha yelah masa sekolah2 dulu bila hari ibu pun aku tak tau...yg aku tau hari guru jek sebab masa tu kat sekolah sibuklah buat event utk guru2 kan?hari bapa lagilah aku tak tau...tapi sejak du menjak menjadi dewasa ni barulah kita nak amik tau benda2 yg kita anggap remeh nih..tapi utk mak ayah kita benda2 nih lah yg buat dia rasa dihargai ..right...aku walaupun belum ada rezeki utk jadi ibu walhal isteri sekalipun tapi bila kat family aku ni dah ada dua ibu (my mum n my sister) barulah kita tau nak buat2 benda2 yg menghappykannya kan?


aku?nak bagi hadiah tu actually tak tau nak bagi apa...lagipun masih sengkek..tapi tak semstinya hadiah kan yg kita boleh bagi..cara aku..bangun awal pagi sikit..gi dapur2...godeh2...then siap !!! (see pic below...utk dua mak...for my mum n for maybe my future mum in law)




ermm..mmglah tak cantik cam kat kedai tu..sebab saya budak baru belajar..huhu tapi rasanya sama je cam kat kedai..ahahha need more practical to be perfect in decorating the cake...huhu...kene attend banyak kelaslah nampaknya...:)





coret2

which part i should start my story morry???

ermm..my very relax course i guess...:P
(cidb course-aircond)-->
date: 10th may -14th may 2010
venue: landmark hotel bp
time: 9am-5pm

ermmm nampak tak?nampak sangat malas nak mengupdate blog nih sampai sebulan baru nak citer kat korang kan?ahhaha..tapi dah siap2 amik gambo dah..huhu...bukan tak nak update tapi kekangan masa n tenet yg tak berapa nak ada nih..huhu

actually course ni bolehlah tahan..ok kot..tapi banyak masa yang terbuang ngan berkenalan jek sebab cikgunya sakit..huhu sekerat jalan jek kami dapat belajar..tapi ahahha adalah ilmu yg aku dapat ceduk sikit2..balik rumah lepas course aritu terus praktikkan kat aircond bilik aku..ahhaha..baru bernafas segar selepas menyervisnya sendiri..huhuh




nilah antara hasil kerja aku pada hari pertama...di ajar camne nak membuat paip bai penyaluran gas aircond tu..huhu ajar yg basic jek lah..ajar yg complicated karang tak terbawak...oklah sempurna lah juga...goodies utk di bawa balik ke rumah...tapi sampai skang ada kat dalam "my green baby":P


antara peralatan yang di bawa oleh cikgu yang sangat peramah n baik hati , tekun n sabar melayan kerenah pakcik2 sekelian..huhuh...tapi sakitlah pulak bagi hari ketiga tu...so hari2 seterusnya dipenuhi dengan agenda berbual n makan sahaja...


<---see a cup of coffee,kuih yg tak berapa nk sedap,gula2,notes..penghibur meja saya...
ada lg gambo len tp ckuplah takat nih..
p/s:yang len gambo berangan sorg2..huhuh:P
then, last day datang awal pagi gopoh2 tapi penyerahan sijil hanya berlangsung pada pukul 12 tghari...majlispun bersurai....rileks kan course nih?huhu...rasa cam tak hingin nak gi lagi....ahahha




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...