Tuesday, December 21, 2010

KELAS COKLAT 2011

Kelas coklat 2011


Assalamualaikum...
untuk pengetahuan seme peminat coklat di sekitar Batu Pahat, kelas membuat coklat 2011 anjuran fiezahassan masih di dalam perancangan..kelas akan bermula sekitar pertengahan bulan januari 2011 ataupun lebih awal sedikit daripada tarikh tersebut...semua update akan diberitahu secepat mungkin...so kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas membuat coklat bolehlah menghubungi saya untuk mendaftar dan ini akan dapat membantu saya utk melakukan perancangan dengan lebih teliti..sekian terima kasih.




-Nice girl become a greatest girl-

LASAGNA

Hai..salam..ahahha..saje je nak update lagi ttg beberapa perkara yang berlaku sepanjang minggu lepas...adik saya (ainna) teringin sangat nak makan lasagna sebab dia puasa muharam lau tak silap...so kenelah tunaikan ...actually nak buatnya mmg senang tapi bahan2 nya yang mahal n payah nak cari..kalau ada pun kat carefour jek lah lau kat bp nih..tempat len macam payah sangat nak jumpe...
so alkisahnya...saya pun berdua membeli belah barangan utk membuat lasagna tersebut..beli....then belah lah..ahaha...

balik umah siap2 seme then mulalah memasak kuah putih (layer cheese ) utk lasagna tersebut (lau takde kuah nih lasagna tak kan jadik k...) then masak2...masukkan satu persatu bahan yang diperlukan..n part last skali masukkan cheese mozarella yang mmg hanya ada kat carefour jek....
saya pun bukak n cium..ahahah(sebelum nih tak penah buat camtu tapi kali ni terasa cam nak bau bendaalah nih) huishhh...bau tapai? apakah? tapi dalam hati cakap mmg camni kot bau dia...so masukkan jek lah..tapi dalam hati tetap tak puas hati..berkali2 cium..then rasa plak...sumtink wronglah...then tanyalah pakcik saya yang mmg lebih arif bab2 makanan omputih nih...ahaha dia kata mmg busuk tapi bukan bau nih..ni macam tapai dah masam dah..berkali2 rasa then agree utk buang jek bendalah tu...

huisshhh..beli dahlah mahal..rasanya dah tak elok kot...utk nak menyiapkan gak lasagna tersebut sayapun ngan segeranya pi ke FARSON jek (dekat sikit dgn umah) utk beli cheddar cheese
..dari tak de langsung baik pakai jek pape cheese kan....jadik mmglah jadik tapi kurang sedap sebab cheddar cheese dia tak menghasilkan tarikan yang panjang n cheddar cheese gak menjadikan lasagna itu kering...tapi ok jek ..boleh makan n habis...nilah hasil lasagna yang di buat menggunakan cheddar cheese...


p/s: actually barang kat carefour boley dipulangkan balik n mintak ganti balik barang yang rosak..tapi sebab malas jadik buangkan jek lah..ahahha

-Nice girl become a greatest girl-

BLUEBERRY CHEESE TART

hai ..salam utk seme....lama dah tak berbelog ...rasa macam dah stuck dah seme idea dalam kepala nih...ingat mudah nak menulis rupayan payah bangat....sepanjang menyendirikan diri ada juga singgah2 kat blog org2 yang dah famos...urrmmmm tertanya2 macamana nak menjadi penulis yang tulisannya diminati seme org...huh! aku tiada bakat itukah?ahahah...mungkin ada bakat len dalam diri kamu...jadi carilah keistimewaan itu..jgn ikutkan org len kamuu mmg tak kemana...hahahha itulahkata2 hati yang selalu sgt lalu lalang kat situ...ahaha...

oklah..kita lupekan pasal perkara tersebut....just wanna share with all of u ttg percubaan membuat kuih yang sangat saya gemari....'BLUEBERRY CHEESE TART'....
aku sgt suke sangat makan tart nih...tapi selalu jek pk camne nak buat....ada jek belajar tapi macam tak menepati selera aku ehehe...so bulan lepas adalah gi jb jenjalan ngan mak n abah then jumpe majalah NUR yang terbaru...huuhu..selak2...selak2..hah! ada resepi cheese tart yang mudh...sebab pengalaman dulu penah cube nak buat kek batik milo tu ikut resepi kawan..tapi tak jadik..the cube resepi kat dalam majalah NUR tu terus jadik...ahahha skang org plak mintak resepi kat saya...thats y saya berani nak cube buat cheese tart nih pakai resepi buku tersebut....
ALHAMDULLILLAH....mmg jadik utk first percubaan....tart shell nye plak saya ikut resepi CHEF ANUAR ahahha mmg wallah~!!!! ermmm saya rasalah...so aku upload gambar2 BLUEBERRY CHEESE TART ni utk tatapan seme....






p/s: actually tak berapa cantik buatan kali pertama nih..tapi sangat yakin lau aku mencuba buat banyak kali aku akan mahir melakukannya...ahaks...

N utk seme saya tidak terhad membaking sekadar hobi sahaja tapi saya juga menjualnya sekiranya anda menginginkannya...ada cadangan gak nak hantar kuih nih ke suatu tempat tapi dalam perancangan lagi..if saya dah pasti menghantarnya nnti saya update ye...tq seme...
-Nice girl become a greatest girl-

Tuesday, December 14, 2010

CHOCOLATE BOX - 12 CAVITY

assalamualaikum seme...
hi and selamat malam...
coklat ni saya buat utk akak saya bagi kepada kawannya aki yang melangsungkan perkahwinan di Kuantan Pahang.saya buat coklat nih beberapa jam sebelum saya bertolak ke klang..huhu...agak kabut tapi bolehlah disiapkan...

coklat box 12 cavity





terdapat 11 coklat praline dalamnya (sepatutnya 12) tapi sebab ada 2 biki coklat yang double heart so tak muat utk masuk 12..coklat praline tu di isi dengan mint filling...taste dia mmg best...actually nak buat ukir2 kat depan tu tapi mmg tak sempat..huhu sampai umah akak je dah penat so lupekan jeklah angan2 tu...so kata atas tu lah hasilnya coklat box 12 cavity yang harganya dalam 20 rgt...boleh di letakkan dalam box yang sangat exclusif n regenya dalam rm65...biasanya box nih dibuat sbg hantaran atau pun bagi kepada vip2 utk doorgift pada majlis perkahwinan..tapi boleh jugak dibuat cenderahati utk apa2 event pun...coklat nih kan fleksible sebb seme org pun suke makan (cume sorg jek kawan saya yang tak suke coklat) sebab fobia masa kecik..ahahha salah sendiri bukan salah coklat tu pun..eheh
so...sape2 yang teringin nakkan kelainan utk diberi kepda vip bolehlah buat tempahan kepada saya melalui email fiezadreams@gmail.com ataupun ctct jek terus 0197287080...
coklat box yang available skang nih - coklat heart 3 cavity + box = rm15-25 (bergantung box)
                                                         * tnpa box = rm 12
                                                   - coklat box rectangular + box +ribbon+ sticker= rm 40-68
                                                (bergantung pada box.)
                                                      * tnpa box =rm 25


-Nice girl become a greatest girl-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...